Nina-Kanalen

Text och bild om mig och de mina. Kommentera gärna!

Min bilder
Namn:
Plats: Uppsala, Sweden

onsdag, maj 16, 2007

Nässelsoppa

Min mamma är så gullig. När jag besökte dem i samband med schlagerresan så frågade hon om jag ville ha nässlor med mig hem. Jag sa att det förvisso finns nässlor även i Uppsala, men mor hävdade att hennes nässlor är lantligare och därmed bättre. Så jag tackade ja, och en stund senare kunde jag genom fönstret se den ömma modern, skyddsklädd, böjd och koncentrerad mitt bland brännässlorna. Sen kom hon in och gav mig en påse.
Så idag har jag kokat nässelsoppa till lunch. Det var faktiskt första gången jag gjorde nåt med nässlor. Jag smaksatte med en buljongtärning, peppar, en massa gräslök, och timjan från min egen odling (premiär för örtagården!) Det blev kanske inte så jättegott, direkt, men hela processen fyllde mig med en känsla av tillfredsställelse. Kände mig liksom close to nature och close to tidigare generationer, som värsta new-age-med-kroppen-mot-jorden indianfetischisten och delfindyrkaren.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Å va lycklig jag blir att nån mer än jag tillagar nässelsoppa!! Hurra för dig Nina. Jag tycker annars man blir ifrågasatt när man nämner att man ska göra nässelsoppa. Mark t.ex vägrar äta denna hälsosamma delikatess! Vid lotten finns det f.ö prima nässlor. Faxe kan dock ha urinerat på dessa...

1:52 em  
Blogger Nina said...

Hm, urin är ju inte så gott, ANTAR jag, men det kokar väl bort tillsammans med själva syran, eller vad det nu är som bränns...
Jag skulle gärna ta del av ditt sopprecept, dock. Min soppa blev ju som sagt inte så otroligt god, smakade mest buljong. (Jag utgick från recept i "Vår kokbok" och improviserade lite.)Har du nån creme fraiche el.dyl. i din soppa? Det hade inte jag, men jag har sett att flera recept innehåller sånt.

3:45 em  
Blogger Tanja said...

Mm nässlor är nyttigt och gott, jag kan även tipsa om nässelplättar! Angående urin säger de ju att åtminstone människourin är hemskt nyttigt, så länge det är morgonurinen....

6:20 em  
Blogger Hanna said...

Jag har hört att det ska vara jättegott med nässelsoppa, men har själv inte provat det. Konstigt att man inte provade det under den knappa studietiden, måste ju vara billigare än nudlar t o m.

9:27 em  
Blogger Kina said...

Jag förstår känslan Nina. Brukar känna nåt liknande när jag exempelvis får med mig hemkokt lingonsylt från mina föräldrar. Eller nu kom jag på nåt ännu bättre: mandelpotatis från farmors land! Det kallar jag smak av hemlandsmylla och tidigare generationers krökta potatisplockarryggar (i yngre år raka av tornedalsk nybyggaranda). Jag kan riktigt känna den våtsötjordiga doften av farmors potatiskällare när jag äter dem. Helst som dopp-i-kopp förstås: med smält smör och rå lök i en liten kaffekopp som man doppar dem i. Det blir absolut dopp-i-kopp-bjudning när (om, peppar, peppar!) våra små potäter kommer.

Nässelsoppa provar jag gärna. Du kanske kan lära oss en vacker dag när vi alla har tid, Jen?

10:46 em  
Blogger Nina said...

Hörni, jag är ganska confused nu efter att ha kollat efter nässlor här i området. Är det så att det finns flera sorters nässlor än bara brännässlor här i Uppland? För det växer massor av nåt som liknar nässlor, men när jag testade att ta på en så brände jag mig inte.

11:49 fm  
Blogger Kina said...

Beats me. Men runt lotten växer det iaf en massa nässlor som Jen klassificerade som lämpliga soppingredienser. Hon sa att om man tar på dem på ett visst sätt (nu minns jag inte hur förstås) så bränner man sig inte när man plockar dem. Kan det vara det du gjorde kanske?

1:27 em  
Blogger Nina said...

Ööh, nää, jag bara satte fingret på ett blad typ. Skulle definitivt ha bränt mig om det varit en riktig nässla.

2:07 em  

Skicka en kommentar

<< Home